West Village Townhouse

Completion: 2014 Site: New York, NY Size: 2,900sf

At only 15 feet wide, this petite townhouse expands beyond its envelope. A sophisticated palette of materials including white washed wood floors, tinted concrete, stainless steel, and white onyx provides a gallery-like setting for the client’s modern art collection.

The gut renovation of the townhouse afforded the freedom to maximize natural light and create direct visual and physical connections to green spaces. The excavated rear yard, wrapped with a living wall, creates an outdoor room connecting the two public floors. The bottom half of the rear façade was removed and replaced with full-height glass doors. The walk-on skylight at the Master Bathroom provides a visual connection to the new Roof Garden above. Slatted wood rails and rain screens tie the garden spaces together and provide a structure for growing plants.

Photography: Chris Cooper Photographer